آیا ساختمان من در زلزله آسیب دیده است؟

این سوالی است که پس از رویداد زلزله ذهن صدها هزار و بلکه میلیون‌­ها شهروند را به شدت به خود مشغول می­‌کند

اجزای سازه‌ای ساختمان همانند تیرها، ستون‌ها، مهاربندها و دیوارهای برشی می‌توانند به مرور زمان و یا در اثر زلزله به شکل­‌های گوناگون مانند پاره شدن جوش در اتصال تیر به ستون در سازه‌های فولادی و ترک‌خوردگی ستون‌ها و اتصالات در سازه‌های بتنی دچار آسیب شوند. اما به دلیل قرارگرفتن آنها در پشت نما و نازک‌کاری، آسیب­‌های وارده به آن­ها قابل شناسایی نمی­‌باشد و از نظر مخفی می‌­ماند.

تشخیص برخی آسیب­‌های پنهان در یک سازه بسیار مشکل و یا حتی غیرممکن است. این خرابی­‌ها می­توانند در طول زمان گسترش یابند و یا در وقوع زلزله‌­های بعدی منشا آسیب شدید و عدم سرویس‌­دهی ساختمان برای مدت زمان طولانی شوند.

در گذشته راه مناسبی برای تشخیص این آسیب­‌ها وجود نداشت و در مواقع ضروری از جمله پس از زلزله­‌های شدید، تشخیص این آسیب‌ها به صورت بصری انجام می­‌گرفت که نیازمند تخریب اجزای غیرسازه‌ای همچون سقف کاذب، دیوارها و نما است. این روش علاوه بر عدم کارایی، هزینه‌های تعمیر ساختمان را افزایش می‌دهد و موجب اختلال در فعالیت‌های کاربران ساختمان می‌شود.

اما در حال حاضر می‌توان این آسیب‌ها را با استفاده از ثبت ارتعاشات ساختمان توسط حسگرهای شتاب‌سنج، شناسایی کرد و بدین‌وسیله، سلامت سازه را به صورت پیوسته پایش نمود. تجهیز سازه­‌های ساختمانی به حسگرهای شتاب‌­سنج و پایش مستمر سلامت آن، این امکان را فراهم می‌­کند تا وضعیت آنها به طور سریع، خودکار و مداوم ارزیابی گردد، شناسایی آسیب سازه‌­ای در مراحل اولیه آن صورت پذیرد و در نتیجه هزینه­‌های ترمیم و نگهداری آن به حداقل برسد.

مشاهده راهکار ما